We doen het allemaal wel eens, online winkelen. Dat kan gemakkelijk via webshops die beschikbaar tot ons zijn. Simpel iets uitkiezen, in je winkelmandje doen, betalen en wachten tot de postbezorger het langs komt brengen. Maar wat nu als je zelf ook wat online wilt verkopen? Bijvoorbeeld voor het verhandelen van kleding of je eigen gebrouwde bier. Hoe zorg je er dan voor dat je ook zo’n mooie webshop online hebt staan? En waar moet je nog meer aan denken bij een e-commerce platform? In deze blog geef ik een aantal tips voor het starten van een eigen webshop.

Goed begin is het halve werk

Wanneer je wilt beginnen met een webshop is het belangrijk om te beslissen wat je wilt verkopen. Zodra je dat hebt vastgesteld kun je gaan kijken naar hoe je dat kunt verkopen. Moet je bij jouw product bepaalde regelgeving opvolgen? Of heb je een licentie nodig om dit te verkopen? Zodra je dat onderzoek hebt afgerond kun je een businessplan opstellen en een inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK) aanvragen. Met een sterk businessplan en een KvK nummer ben je klaar om je bedrijf te starten.

De webshop

Het is al heel wat om je eigen bedrijf op te richten met een echt bedrijfsplan. Maar nu heb je ook een website nodig waarop je jouw producten kan verkopen. Om een website te starten heb je eerst een domein nodig. Je kunt bij verschillende webhosters vragen of een domeinnaam nog beschikbaar is en dan aanschaffen. Zodra je een domein hebt kun je hierop een website starten.

Wanneer je zelf technisch bent en verstand hebt van HTML, JavaScript en CSS code kan je zelf een website bouwen. Mocht je hier minder van begrijpen dan kun je zelf een WordPress website beginnen. Dit is vrij eenvoudig en gemaakt voor het grote publiek. Toch zijn webshops vaak wat complexer dan simpele informatie websites. Om de webshop te perfectioneren kun je alsnog hulp van externe partijen inschakelen.

Puntjes op de i

Voordat je live gaat met de jouw gloednieuwe webshop zijn er nog wel een aantal dingen die geregeld moeten worden. Ik geef als tip om met een SEO (Search Engine Optimization)  specialist in zee te gaan om goed vindbaar te zijn binnen de zoekmachines. Ook kan je dit eventueel zelf aanpakken door online cursussen te volgen op het gebied van SEO maar ook SEA (Search Engine Advertising). Het adverteren binnen de zoekmachine voor jouw nieuwe webshop is daarbij ook wel handig.

Naast de online vindbaarheid van jouw website via de zoekmachines is het ook goed om te kijken naar een aantal andere zaken voordat je van start gaat. Denk hierbij aan voldoende verzenddozen kopen, genoeg voorraad aan producten inslaan en ander verpakkingsmateriaal voor het verzenden van de producten inkopen. Als je dat allemaal voor elkaar hebt dan kun je beginnen met het online verkopen van jouw producten. Heel veel succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *