Het beroep financieel adviseur is in Nederland beschermd en daarvoor is de PE wet financieel toezicht van kracht. Deze wet zegt dat je geen adviserende rol mag uitvoeren in de financiële sector als je daar de juiste diploma’s niet voor hebt gehaald. Dit is om zowel consumenten als specialisten te beschermen tegen oplichters. Als jij een financieel adviseur nodig hebt, dan ben je dus zeker dat deze de juiste scholing heeft gevolgd en dat je kwaliteit ontvangt. Je kunt altijd vragen om het wft PE diploma te zien als bewijs. Ben jij een financieel adviseur, dan weet je dat de kwaliteit van dienstverlening in je vakgebied gewaarborgd blijft. Maar wat is de PE wet financieel toezicht en wat zijn je verplichtingen?

De PE wet financieel toezicht

De PE wet financieel toezicht is dus een wetgeving die er zorg voor draagt dat de kwaliteit van dienstverlening in de financiële sector altijd goed is. Het maakt het beroep financieel adviseur beschermd en dat wordt zeker gecontroleerd. De Autoriteit Financieel Markten is daar verantwoordelijk voor. Komen ze er achter dat iemand zonder beroepskwalificatie werkt, of dat het diploma verlopen is, dan zijn er strenge consequenties. Er zijn negen modules in de wet financieel toezicht en de module(s) die je kiest zijn afhankelijk van het gebied waarop je adviseert. Vervolgens krijg je te maken met de diplomaplicht en de onderhoudsplicht.

Wat is PE en permanent actueel?

In de wet financieel toezicht staat dat je verplicht bent om je wft diploma te halen en dat is je diplomaplicht. Het PE gedeelte van deze wet staat door Permanente Educatie en dat heeft te maken met je onderhoudsplicht. Nadat je je wft diploma gehaald hebt ben je ook verplicht om deze te onderhouden. De PE wet financieel toezicht is dus een diploma dat beperkt geldig is en dat door jou moet worden onderhouden en aangevuld. Ook word je verplicht jezelf permanent actueel te houden. Dat betekent dat je aan scholing moet blijven werken en moet kunnen bewijzen dat je kennis altijd up to date is. De financiële sector is een dynamische sector waarin vaak dingen veranderen. Door permanent actueel te zijn geef je aan van de laatste ontwikkelingen op de hoogte te zijn. Daar is ook een certificaat voor.

Per richting een module

De PE wet financieel toezicht bestaat uit 9 modules. Er is de module basis die iedereen volgt en daarna kies je de module of modules uit die van toepassing zijn op het gebied waarop je adviseert Hypotheekadviseurs moeten dan bijvoorbeeld de PE Hypothecair krediet volgen en pensioenadviseurs de PE pensioen. Deze modules fungeren als individuele beroepskwalificaties, dus dat betekent dat je echt alleen mag adviseren op dat gebied als je het diploma hebt gehaald. Het is dus goed mogelijk dat jij voor de PE wet financieel toezicht meerdere modules wilt volgen. Haal je je beroepskwalificaties en kun je aantonen dat je permanent actueel bent, dan mag je jezelf financieel adviseur noemen en overgaan tot het helpen van klanten.Klaar voor een carrièreswitch maar wil je eerst meer informatie? Kijk dan op www.lindenhaeghe.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *