Kun je je negatieve BKR laten verwijderen?

Een lening aanvragen is altijd spannend of het lukt. Zeker als je gegevens 5 jaar nog blijven bij de BKR. Er staan altijd opmerkingen bij van een BKR toetsing, en met een bepaalde code kan het nog minder mee zitten om een lening aan te vragen. Soms komt het voor dat er een onterechte BKR registratie in je overzicht staat. Dit kan tegen je werken bij het aanvragen van een lening. Maar zo kan jij je onterechte BKR registratie verwijderen.

Bezwaar

Als eerste is het makkelijk om je registratie in te zien. Dit overzicht kan je eens per jaar gratis inzien. Als je je overzicht goed inkijkt kan je goed zien of de registratie ook correct is. Als je je overzicht bekijkt en je ziet een registratie die niet klopt kan je die laten verwijderen door een bezwaar te maken. Een terechte registratie is bijna onmogelijk om weg te halen. Maar een onterechte registratie kan je proberen te verwijderen. 

Hoe krijg je de meeste kans om de onterechte registratie te laten verwijderen? In het bezwaar dat je maakt kan je als eerste het beste uitleggen waarom je niet met de registratie eens bent die in jou overzicht staat. Beschrijf waarom deze onterechte registratie zoveel impact heeft op jou, en wat de gevolgen hiervan zijn. Als laatst is het aan te raden om documenten toe te voegen die jou kunnen ondersteunen in dit bezwaar. Dit bezwaar stuur je op naar je kredietverstrekker. 

Geschillencommissie 

Met een bezwaar indienen lukt het soms toch niet helemaal om die BKR registratie te laten verwijderen. Als je er niet uit komt met je kredietverstrekker is dat natuurlijk vervelend. Gelukkig kan je dan het bezwaar indienen bij de Geschillencommissie van de BKR. Dit bezwaar dien je in door middel van het sturen van een klachtenbrief met een duidelijke motivatie van je bezwaar. 

Ook moet je hier altijd een kopie van je bezwaar die je naar je kredietverstrekker gestuurd had hierbij toevoegen. Ook is het verplicht om het antwoord van je kredietverstrekker erbij te sturen.

De geschillencommissie kijkt als eerst of de kredietverstrekker en de BKR zich aan de regels hebben gehouden. Als dit zo blijkt te zijn word het bezwaar niet in behandeling genomen. Blijken de partijen zich niet aan de regels gehouden te hebben komt er verder onderzoek. Dit kan 3 maanden duren voordat er een uitspraak komt.

Lukt het je niet om via deze weg je BKR codering te laten verwijderen? Dan kan je geen verder bezwaar maken. De uitspraak van de geschillencommissie is bindend.

Onafhankelijk bedrijf

Bij het verwijderen van een BKR registratie loop je tegen moeilijke juridische taal aan. Er zijn veel bedrijven die gespecialiseerd zijn hierin. Deze zijn makkelijk te vinden op het internet. Het is een keuze om het zelf te proberen of het over te laten aan een bedrijf.
Deze bedrijven vragen vaak een redelijk bedrag voor het verwijderen van je BKR. Ook lukt het ook niet altijd. Dit is een risico dat je neemt.