Steeds meer mensen in Nederland kiezen ervoor om in de natuur te worden begraven in plaats van op een openbare begraafplaats. Ging het in 2013 nog slechts om 250 begrafenissen, nu gaat dat aantal al ruim boven de 2000. Toch is dat nog steeds slechts een heel klein percentage over het totale aantal begrafenissen. In bijna alle provincies van Nederland is het mogelijk om begraven te worden in de natuur. Momenteel telt Nederland 23 officiële natuurbegraafplaatsen. Zeeland is één van de weinige provincies waar het tot nu toe nog niet mogelijk is om in de natuur te worden begraven.

Verschillen tussen natuurbegraafplaats en een standaard begraafplaats

Terugkeren naar de natuur is voor veel mensen een reden om te kiezen voor een natuurbegraafplaats. In tegenstelling tot een standaard begraafplaats waar alles netjes is afgebakend en graven meestal een grafsteen hebben wordt bij een natuurbegrafenis alles duurzaam gehouden. Hier worden graven bijvoorbeeld afgebakend door zwerfkeien of een houten boomschijf of als herdenksteen. Natuurbegraafplaatsen bevinden zich uiteraard in een natuurlijke omgeving in plaats van binnen de bebouwde kom. Eigenlijk zijn natuurbegraafplaatsen niet eens direct herkenbaar als begraafplaats maar gaan ze volledig op in een stuk bos of heide. Nabestaanden hebben dan ook geen werk aan onderhoud van het graf. Graven op een natuurbegraafplaats worden nooit geruimd. Hier vindt uw dierbare dus daadwerkelijk eeuwige rust. Om alles duurzaam te laten verlopen moet er voor gezorgd worden dat zowel de kist als de kleding van de overledene volledig natuurlijk afbreekbaar zijn. De kosten voor een natuurgraf liggen vrijwel gelijk met die op een openbare begraafplaats. De grafrechten kosten meer maar zijn wel eeuwigdurend terwijl die op een openbare begraafplaats elke vijftien a twintig jaar verlengd moeten worden. Gemiddeld moet men rekenen op een bedrag tussen de 4000 en 8000 euro. Afhankelijk van welke natuurbegraafplaats in Nederland gekozen wordt.

Uitvaartverzekeringen en natuurbegrafenissen

We kennen diverse soorten uitvaartverzekeringen zoals een kapitaalverzekering of een naturaverzekering. Wanneer de overledene een kapitaalverzekering had wordt dit gespaarde kapitaal uitbetaald aan de nabestaanden. Zij kunnen er vervolgens de kosten van het graf op de natuurbegraafplaats van betalen. Wanneer er sprake is van een naturaverzekering waarbij de uitvaart  (volledig) wordt geregeld door de uitvaartverzekeraar wordt de keuze wat betreft de invulling van de uitvaart een stuk beperkter. Uiteraard mag er naar eigen wens een ceremonie worden gehouden bij de begrafenis maar wel met respect voor de overledene en de natuur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *