Na jaren een woning te hebben gehuurd in Amsterdam was het nu tijd om een huis te kopen. Zelf wilde ik wel in de buurt van Amsterdam blijven wonen omdat ik mijn werk en leven hierin de stad heb. Maar ik vond het geen probleem om een half uur te moeten reizen dus ben ik meer gaan kijken naar plekken rondom Amsterdam. Zeker omdat ik daar wel meer voor mijn geld krijg. Samen met mijn vriend zijn we gaan kijken naar wat we allemaal moeten doen om een huis te kopen. Wat zijn de eerste 4 belangrijke stappen die je moet zetten als je huis gaat kopen?

 

Stap 1 hoeveel hypotheek

Het is belangrijp dat voordat je op huizenjacht gaat dat je weet hoeveel je samen te besteden hebt. Want zo weet ook de makelaar in welke prijzenklasse zij moeten gaan zoeken. Je kan natuurlijk ook zelf een huis zoeken maar wij hebben gekozen voor en makelaar gekozen die voor ons is gaan zoeken. Wij hebben samen met de bank berekend  hoeveel hypotheek wij konden krijgen en wat is de actuele hypotheekrente zou zijn. Met deze gegevens kan je gaan kijken wat er voor jou op de huizenmarkt mogelijk is.

 

Stap 2 geschrikt koophuis

Onze makelaar wilde naast het financiële plaatje ook weten wat onze persoonlijke wensen waren. Hoe zag onze droomhuis eruit en wat zijn elementen aan een huis wat voor jou echt belangrijk zijn. Aan de hand van deze informatie ging onze makelaar kijken. Maar ook kan de makelaar inschatten of het mogelijk is wat je wilt.

 

Stap 3 huis bezichtigen

Onze makelaar vertelde ons dat als we een mooi huis zagen dat we zo snel mogelijk een afspraak moesten maken omdat de huizenmarkt heel snel is. Alles wat je vandaag op Funda ziet staan kan morgen alweer weg zijn. Het fijne was is dat we beiden geen haast hadden met het kopen van een huis omdat we voorlopig ons huurhuis nog hadden, dit vonden wij heel fijn. Hierdoor konden we rustig naar meerdere opties kijken.

 

Stap 4 de waarden van het huis bepalen

De waarde van het huis bepalen dat je wilt gaan kopen is een essentiële stap, want niemand wilt te veel betalen. De hoogte van je eventuele openingsbod doe je aan de hand van de woningwaarde en daarmee bepaal je meteen de hoogte van je hypotheek. Er hangt nogal wat vast aan de woningwaarde dus laat je goed informeren en schakel professionele hulp in als dat nodig is.