Sparen voor de toekomst

Heel veel mensen proberen voor de toekomst wat geld opzij te leggen voor een onbezorgd leven na het pensioen. Genieten met de kleinkinderen, of om die mooie wereldreis te kunnen maken. Belastingvrij sparen is natuurlijk de ultieme wens van iedereen, geen belasting hoeven te betalen over je vermogen. Maar hoe zit het nu precies als je geld hebt, en je wilt er zo minimaal mogelijk belasting over betalen? En wat is nu eigenlijk je vermogen, hoe wordt dit berekend en hoe zwaar word je vermogen dan belast? Op de website sparen.com vind je veel dergelijke informatie.

Spaargeld

Vermogen waarover je geen belasting betaald

Een gedeelte van je spaargeld valt onder belastingvrij sparen, het heffingsvrij vermogen mag je sparen zonder dat er belasting over betaald hoeft te worden. Wanneer je er wel overheen gaat wordt het bedrag van je totale vermogen afgetrokken, grondslag en sparen blijft over waarover je wel belasting moet betalen. Voorheen moest je standaard 4% rendement berekenen over je spaargeld, dit is afgeschaft omdat er veel verzet tegen was. Tegenwoordig is het in schijven opgedeeld, hoe hoger je vermogen hoe hoger het percentage rendement is.

Geld

Het weggeven van grotere bedragen aan familie en vrienden

Wanneer je geld wilt weggeven omdat je een aanzienlijk vermogen hebt kun je dit doen aan je kinderen of aan anderen mensen die je aan het hart liggen. Dit noemen we in belastingtermen het schenken van geld, dit kan als het grotere bedragen zijn gevolgen hebben voor de belasting. Geef je meer geld weg dan de vrijstelling dan heft de belasting daar schenkbelasting over. Wil je zoon of dochter ook belastingvrij sparen zorg er dan voor dat je niet zomaar te grote bedragen overmaakt. Er speelt namelijk ook mee aan wie je het geld schenkt, voor je kinderen is er meer vrijheid dan voor bijvoorbeeld de buurvrouw.