Goud is een edelmetaal. Het is een dicht maar zacht metaal. Al een hele lange periode wordt goud als een waardevol metaal gezien. In Egypte werd goud in de 26e eeuw v.Chr. al als betaalmiddel ingezet. Het is een metaal dat onmisbaar is geworden in de industrie en sinds een aantal jaar is het beleggen in goud ook steeds populairder aan het worden. Dit kun je onder andere doen bij Doijer & Kalff. In andere landen, zoals Amerika, is dit natuurlijk al heel erg lang de normaalste zaak en investeert bijna iedereen in goud. In Nederland is het pas sinds een paar jaar populair geworden. Maar waarom blijft de koers van goud eigenlijk stijgen?

Vraag

De koers van goud is nu al jarenlang aan het stijgen. Maar waarom eigenlijk? Om te beginnen is de vraag naar goud een grote factor van het stijgen van de goudkoers. China en India hebben een grote behoefte aan goud. Deze vraag laat de koers behoorlijk stijgen. Daarnaast hebben centrale banken de afgelopen jaren grote hoeveelheden goud opgekocht. Deze banken kiezen in plaats van de euro voor goud als alternatief van dollars. Tot slot zorgen beleggers er ook voor dat de vraag stijgt. Goud wordt steeds meer gezien als een veilige belegging en door de stijgende koers blijven beleggers investeren in goud. Al met al is er dus een grote vraag naar goud, wat ervoor zorgt dat de koers blijft stijgen.

Aanbod

De koers wordt natuurlijk niet alleen door de vraag bepaald, maar ook door het aanbod. Ten eerste worden er steeds meer goud ontdekkingen gedaan en wordt er meer goud op de markt gebracht. Je zou denken dat dit voor een daling zorgt, maar omdat het winnen van goud een intensief proces is, is dit geen bedreiging voor de goudkoers. Ook wordt het steeds lastiger om goud te delven, doordat de delfplaatsen uitgeput zijn. Deze factoren zorgen ervoor dat de goudprijs blijft stijgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *