Blauw is vervangen door grijs. Er klinkt geen geroezemoes meer tot diep in de nacht vanaf een picknickkleed. Evenmin hoort men blikjes bier sissend opengaan of ziet men het rode licht van nagloeiende barbecuekooltjes zachtjes oplichten in het donker. Wekenlang sloeg ik alle zomerse taferelen gade vanaf een stoel voor mijn huis, dat pal aan een park is gelegen. Inmiddels ben ik naar binnen verhuisd. Beschut tegen het eerste koufront van het najaar, tuur ik naar buiten. Het park is verlaten. De enige bezoekers zijn de regendruppels die gestaag maar aanhoudend op het gras neerdalen, als parachutisten van de herfst. Ik ben er snel op uitgekeken. Mijn blik verplaatst zich daarom naar het beeldscherm van mijn laptop. Hier zal mijn aandacht blijven hangen, totdat de eerste zonnestralen van het nieuwe voorjaar het leven terugbrengen naar het park.

Willekeurige Wikipedia-weetjes

Als er in de echte wereld niet veel te beleven valt, is er in de virtuele wereld gelukkig nog steeds genoeg te doen. Het internet is bijna oneindig groot. Niemand hoeft zich er te vervelen. Ikzelf kan mij bijvoorbeeld urenlang vermaken door Wikipedia-pagina's te lezen. Zo lees ik op dit moment over de Duitse inval in 1940. Een Duitse generaal is een paar weken voordat de Duitsers de Nederlandse grenzen overtrokken 'gewoon' met de trein naar Nederland gegaan. Hier ging hij met een schetsboekje ter hand naar allerlei verdedigingslinies kijken. Hij tekende er lustig op los en reisde toen weer rustig terug, waar hij al onze geheimen aan de Duitse legerleiding kenbaar maakte. Nou, dat soort weetjes vind ik dus grappig om te weten.

Ander online vertier

Dit is natuurlijk niet het enige waarmee je je op internet kunt vermaken. Zoals ik al zei, het internet is bijna oneindig groot. Wat ik ook leuk vind, is vanalles bekijken op Youtube. Cabaret, documentaires, muziekvideo's, oude voetbalwedstrijden. Je kunt het allemaal met een paar drukken op het toetsenbord vinden. Als ik hier ook klaar mee ben, ga ik op zoek naar het beste online casino. Dan schenk ik een cognacje in, zet ik een muziekje op en speel ik een paar potjes poker. Ik test mijn geluk op de roulettetafel en ik eindig altijd met enkele spelletjes Blackjack, mijn favoriete gokspel. Soms win ik en soms verlies ik, maar ik hou het altijd bij kleine bedragen. Voor ik naar bed ga, tuur ik nog eens naar buiten en zie dat het park er rustig bij ligt.